Menü

Boglárka üvegházi termesztése vágott virágnak

Boglárka üvegházi termesztése vágott virágnak

A boglárka (Ranunculus) az egyik legnépszerűbb vágott virágként termesztett növény, amelyet világszerte nagy számban termesztenek üvegházakban és fóliasátrakban. Mivel a boglárka hűvös szezonális növény, az optimális termesztési környezet fenntartása érdekében a professzionális termesztők szabályozott körülmények között nevelik.


Miért ültetik a boglárkát üvegházban?

 

A boglárka érzékeny a hidegre és a túlzott hőségre, ezért az üvegházas termesztés számos előnnyel jár:

  • Stabil hőmérséklet biztosítása az optimális növekedés érdekében.
  • Védelem a fagyok ellen, így már ősszel el lehet ültetni a gumókat.
  • Hosszabb virágzási idő és magasabb minőségű virágok előállítása.
  • Kártevők és betegségek ellenőrzése, mivel a szabályozott környezet csökkenti a fertőzésveszélyt.




Hogyan termesztik a boglárkát üvegházban?

 

1. Őszi ültetés és csíráztatás
 

  • A nagykereskedelmi termesztők általában ősszel (szeptember-november) ültetik el a boglárka gumókat, hogy tavasszal készen álljanak az eladásra.
  • A gumókat ültetés előtt 3-4 órán át áztatják, majd hűvös, párás környezetben előcsíráztatják őket.
  • Az üvegházban a talajt jó vízelvezetésű közeggel (tőzeg, perlit, homok) keverik, hogy elkerüljék a gyökérrothadást.
     

2. Növekedési feltételek és gondozás
 

  • Hőmérséklet: A boglárkák optimális fejlődési hőmérséklete 10-15°C nappal és 5-8°C éjjel.
  • Fényigény: A növényeknek napi 10-12 óra erős fényre van szükségük, ezért a téli hónapokban mesterséges megvilágítást alkalmaznak.
  • Öntözés és páratartalom: A megfelelő növekedéshez mérsékelt, de folyamatos öntözés szükséges, és az üvegházban 60-70%-os páratartalmat tartanak fenn.
  • Tápanyagellátás: A növények káliumban és foszforban gazdag tápoldatot kapnak, hogy elősegítsék a bőséges virágzást.
     

3. Virágzás és betakarítás
 

  • A boglárka 90-120 nappal az ültetés után kezd virágozni, azaz február-április között kerül piacra.
  • A virágokat rügyállapotban szedik le, amikor a szirmok épp kinyílni kezdenek, így hosszabb ideig tarthatók frissen.
  • A vágott boglárka akár 7-10 napig is friss marad vázában, ami népszerűvé teszi a virágkereskedelemben.
     



Miért előnyös az üvegházi termesztés a kereskedelmi boglárkáknál?

 

  • Korábban virágzik, mint a szabadföldi növények, így hamarabb eladható.
  • Egységes minőségű, hibátlan virágok termesztése biztosítható.
  • A növények mérete, színe és virágformája jobban szabályozható a megfelelő környezeti feltételek beállításával.
  • Nagyobb mennyiségben és folyamatosan lehet termeszteni, így egész évben biztosítható a boglárka virág az esküvői dekorációkhoz és virágboltok számára.


Összegzés

 

Az üvegházi termesztés lehetővé teszi, hogy a boglárka gumókat már ősszel elültessék, és a szabályozott környezetben nevelt növények tavasszal, hosszú virágzási időszak mellett hoznak virágot. A stabil hőmérséklet, a szabályozott öntözés és a fényviszonyok optimalizálása miatt a kereskedelmi termesztésben az üvegház a legjobb megoldás a boglárkák esetében.

Tartalomhoz tartozó címkék: boglárka

Keresés