Minden, amit a sáfrány gondozásáról tudni érdemes
A sáfrány vagy más néven a krókusz neve sokaknak ismerősen csenghet, mégis kevesen tudják, hogy nagyon könnyen és egyszerűen akár a saját kertünkben is termeszthetjük. Ez a nősziromfélék családjába tartozó kis növény gyönyörű lila virágával minden kertészt rabul ejt.
A tavaszi és őszi szezonban is igazi éke a kiskertnek, de sok helyen valójában nemcsak szépsége miatt termesztik, hanem fűszerként való hasznosítása miatt is. Az egészen kicsike, mindössze 10-12 cm magasra növő virág nem igényel túl sok gondozást, így bárki számára ideális növény lehet a kertben.
Webshopunkban többféle sáfrány is rendelhető, amelyek virágában és színében is akadnak különbségek. Így bárki megtalálhatja a saját kertjébe ideális növényt, amely igazi tündérkert hangulatát varázsolja a portájára.
Sáfrány ültetése
A sáfrány ültetése és gondozása nem nehéz feladat, de azért néhány dologra érdemes odafigyelnünk. A növény közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű és tápanyagdús talajt igényel, így feltétlenül olyan helyre ültessük, ahol ezek a kritériumok teljesülnek. Érdemes a talajt fellazítani, mielőtt a virághagymákat elültetjük, mert a krókusz kis méretéből adódóan a gyomos talajon a gyomokkal versenyzik a tápanyagért.
A krókusz nagy fényigényű, ezért semmiképp se ültessük árnyékos helyre, mert nem tud kellőképpen fejlődni és növekedni. Öntözésnél pedig figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, de a talaj legyen mindig egy kicsit nedvesen tartva. Kiváltképpen igaz ez száraz időszakokban, amikor a talaj nedvességtartalma aggasztóan alacsony.
Webshopunkban az egyik legnépszerűbb a valódi sáfrány, a Crocus Sativus, amely lenyűgöző szépségével és aprócska szirmaival az egyik legkedveltebb tavaszi virág. Ezek a virághagymák jellemzően júniustól október végéig rendelhetőek, így már kora ősszel elültethetőek, hogy még az őszi szezonban virágot hozzanak.
A világ legdrágább fűszere
Ahogyan már említettük, ezt a közkedvelt kis növényt sok esetben nem pusztán szirmai szépsége miatt termesztik. A virágszirmokon átnyúló élénkvörös bibék adják a virág igazi értékét, amelyek fűszerként is felhasználhatóak.
Már évszázadok óta alkalmazzák a konyhában ételek színezésére és ízesítésére, de finom süteményeknek is színezéke lehet. Már egészen kis mennyiségben használva is jellegzetes színt és intenzív ízt ad az ételeknek, éppen ezért a mediterrán konyhának is igen kedvelt alapanyaga. Jellemzően halételeket, kagylókat, szószokat és mártásokat ízesítenek vele.
Ha mi magunk is szeretnénk kipróbálni, akkor a saját kertünkben termesztett sáfrány is megfelelő lehet erre a célra. A bibéket sütőben teljesen kiszárítjuk, majd egészen porállagúra törjük, és már kísérletezhetünk is vele az ételek készítésénél. Ha nem szeretnénk porállagú fűszert, akkor a sütőben történő kiszárítást követően akár azonnal az ételbe szórhatjuk, így szálas fűszerként hasznosítva a bibéket.
Sáfrány vásárlása a webshopból
A növény a kora őszi és a tavaszi ültetési szezonnak megfelelően már a nyári időszak elejétől megvásárolható webshopunkban, de érdemes minél hamarabb beszerezni a kívánt mennyiséget, mielőtt a készlet teljesen lefogyna. Ha nyár elején vásárolja meg a virághagymákat, akkor a kora őszi ültetést követően jó időben még ősszel kihajt a növény, de ha ősz végén ülteti el a hagymákat, akkor már csak a következő tavaszi szezonban gyönyörködhet a virágokban.
Ha a vásárlás során vagy a növényekkel kapcsolatosan bármilyen kérdése merülne fel, bátran keressen bennünket elérhetőségeink egyikén, és szívesen segítünk akár a vásárlás folyamatában, akár szakmai tanácsainkkal.