Ízes virágok 1. rész: Orgonaszörp
Csodás színű és még csodásabb illatú szörp.
Hogyan készül? Borzasztóan egyszerű a recept, amely nem sokban különbözik a bodzaszörpétől. Isteni finom lesz nyáron az ebből készült limonádé!
Hozzávalók kb. 1 liter szörphöz
1 kg cukor
1,2 liter víz
3-4 citrom
12-14 hatalmas orgona virág
Az orgonát még a kertben jól rázzuk le, hogy a bogarak lepotyogjanak róla. Hideg vízzel öblítsük le, de semmiképp se áztassuk be, mert akkor veszít az ízéből és színéből! A szirmokat le kell szedegetni a szárról, nem szabad a zöld részeknek belekerülni a szörpbe. Ez kissé babra-munka, de a kedvenc sorozatunk, vagy tévéműsorunk pont jó kísérő ehhez a művelethez. Tegyük a szirmokat egy nagy tűzálló edénybe, amit később majd le tudunk fedni.
A citromokat áztassuk forró vízbe, hogy a kezelésükre használt viasz leoldódjon.
A cukrot és a vizet forraljuk fel, majd főzzük pár percig. Adjuk hozzá a karikára vágott citromokat és forrázzuk le az orgona szirmokat. 24 órán át hagyjuk állni.
Másnap forraljuk fel, főzzük alacsony lángon 15-20 percig, majd szűrjük le. Töltsük sterilizált üvegbe, aminek a száját zárjuk le celofánnal és mehet is rá a kupak, jó szorosan.
Nyár végéig eláll, ha hűvös helyen tartjuk.