Menü

Ízes virágok 1. rész: Orgonaszörp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csodás színű és még csodásabb illatú szörp.

Hogyan készül? Borzasztóan egyszerű a recept, amely nem sokban különbözik a bodzaszörpétől. Isteni finom lesz nyáron az ebből készült limonádé!

 

Hozzávalók kb. 1 liter szörphöz

1 kg cukor

1,2 liter víz

3-4 citrom

12-14 hatalmas orgona virág

 

Az orgonát még a kertben jól rázzuk le, hogy a bogarak lepotyogjanak róla. Hideg vízzel öblítsük le, de semmiképp se áztassuk be, mert akkor veszít az ízéből és színéből! A szirmokat le kell szedegetni a szárról, nem szabad a zöld részeknek belekerülni a szörpbe. Ez kissé babra-munka, de a kedvenc sorozatunk, vagy tévéműsorunk pont jó kísérő ehhez a művelethez.  Tegyük a szirmokat egy nagy tűzálló edénybe, amit később majd le tudunk fedni.

A citromokat áztassuk forró vízbe, hogy a kezelésükre használt viasz leoldódjon.

A cukrot és a vizet forraljuk fel, majd főzzük pár percig. Adjuk hozzá a karikára vágott citromokat és forrázzuk le az orgona szirmokat. 24 órán át hagyjuk állni.

Másnap forraljuk fel, főzzük alacsony lángon 15-20 percig, majd szűrjük le. Töltsük sterilizált üvegbe, aminek a száját zárjuk le celofánnal és mehet is rá a kupak, jó szorosan.

Nyár végéig eláll, ha hűvös helyen tartjuk.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ehető virágok

Keresés