Honnan tudjuk már elég érettek a magok a szüreteléshez?
- a magszár levelei megsárgulnak vagy megfeketednek
- húsos termés esetén a bogyó elnyeri érett színét (pl. a rózsánál a pirosas-narancsos csipkebogyó színt)
- a magvakat tartó növényrészek megbarnulnak, kiszáradnak,
- a magok zöldből, barnára, feketére színeződnek.
Toktermés eseté, mint pl. a pipacsoknál könnyen megbizonyosodhatunk az érettségről: ha megrázzuk a tokot, belül zörögnek a magok.
Hogyan gyűjtsük be a magokat?
Fontos, hogy napos időben, száraz állapotban gyűjtsük be a magokat.
Óvatosan vágjuk le a magokat tartalmazó szárat. Ha már nagyon hullik a mag, akkor húzzunk rá egy papírzacskót, amit szorosan megkötünk a száron, így nem fognak kipotyogni a magok a földre.
Hogyan tároljuk a virágmagokat?
A tárolás előtt mindenképp tisztítsuk meg a magokat az esetleges szennyeződésektől, elszáradt virágszirmoktól. Húsos termés esetén alaposan mossuk le a magokat és szárítsuk őket pár napig.
Érdemes egy nagyobb tálcán vagy kiterített újságpapíron kiszedni a magokat, mert könnyebb lesz összeszedni, ami esetleg szétszóródik. Én kis papírzacskóba, sokszor a teafilter papírtasakjába gyűjtöm össze a magokat. Ne felejtsük el felcímkézni őket, hogy melyik fajtáról gyűjtöttük a magokat.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy előfordulhat, hogy jövőre nem pontosan ugyan azt a növényt kapjuk, mint amiről szüreteltünk. Ez lehetséges átporzás miatt is, illetve amiatt, hogy sok virágnak már nemesített változata kerül forgalomba, aminek utódai eltérhetnek az anyanövénytől.
Milyen virágról érdemes magot gyűjteni?
A kínálatunkban található bármelyik egynyári virágot javaslom.
A legnépszerűbbek: borzaskata, búzavirág, amaránt, dísznapraforgó, egynyári lángvirág, kakukkmák, kerti sarkantyúka, őszirózsa, körömvirág, nyári viola, ördögszem, pillangóvirág, pipacs, pompás rézvirág, tátika.